Bli av med betalningsanmärkningar

Betalningsanmärkningar kan man leva med tills den dag då man vill ansöka om kreditkort, köpa en produkt på kredit eller ta ett lån. Då kan det nämligen bli så att man får ett nej eftersom betalningsanmärkningarna ligger kvar hos kreditupplysningsföretagen i 3 år efter det att de utfärdats. Det spelar alltså ingen roll om man redan tagit hand om skulden och fått ordning på sin ekonomi. En betalningsanmärkning betyder för de flesta långivare och företag att man inte är att lita på för kredit. Vissa kreditgivare godtar betalningsanmärkning (främst så kallade smslån), men räntan är något högre och beloppen mycket mindre.

Så vad ska man då göra för att bli av med betalningsanmärkningar?

Tyvärr finns det inte mycket att göra för att bli av med betalningsanmärkningar. Den enda möjligheten till att slippa de 3 åren är om det är Kronofogden som har begått ett misstag, men detta måste man förstås kunna bevisa för att bli av med betalningsanmärkningarna.

En betalningsanmärkning registreras

Då en betalningsanmärkning registreras så är det i princip omöjligt att bli av med den. Om du missar att betala en skuld så kan företaget eller den myndighet som kräver pengarna anmäla detta hos Kronofogden. Om Kronofogden hinner gå igenom den process som intygar att skulden är riktig så har en betalningsanmärkning registrerats och denna kommer nu att kvarstå i 3 år innan den tas bort.

Om du får ett meddelande från Kronofogden om att en skuld har blivit anmäld så finns det en liten chans till att bli av med betalningsanmärkning om du snabbt kontaktar det företag som anmält. Privata företag kan nämligen dra tillbaka en anmälan till Kronofogden förutsatt att ni kommit överens om betalning och att Kronofogden ännu inte undersökt om skulden är riktig. Skulle anmälan om skuld komma från en offentlig myndighet så finns det dock ingenting att göra åt saken och då är det bara att vänta snällt i 3 år på att den ska försvinna.

Då Kronofogden gjort fel

Det finns ett sätt att bli av med betalningsanmärkningar på och det är om du kan bevisa att Kronofogden har gjort fel. Skulle det visa sig att Kronofogden felaktigt registrerat en betalningsanmärkning så måste de ta bort den från samtliga register. Det här är ingen enkel procedur och du måste kunna backa upp ditt påstående med rejäla bevis för att Kronofogden ska bekänna sitt misstag och radera din betalningsanmärkning.

Undvik betalningsanmärkningar

För att bli av med betalningsanmärkningar så måste man tänka till innan de ens skapas. Kommer det ett brev från Inkasso så ska man inte vänta tills ärendet hamnar hos Kronofogden. Även om det handlar om en struntsumma och man tycker att det är solklart att skulden egentligen inte är någon skuld så får man aldrig anta att inkasso och Kronofogden kommer att fatta detta. Då brev om skulder hamnar i brevinkastet så gäller det att genast kontakta det företag eller myndighet som kräver pengarna för att göra upp om betalning innan Kronofogden blandas in. Det här är det allra bästa sättet att undvika betalningsanmärkningar på!