Amortera rätt – 4 tips

När det kommer till att amortera så finns det flera saker att tänka på för att din månadskostnad ska bli så bekväm som möjligt i förhållande till din ekonomiska situation. Då du tar ett lån är det viktigt att välja en amorteringsplan som är realistisk och dessutom lättförståelig, så att du vet hur mycket du måste betala varje månad. Nedan följer några tips som kan förbättra din förståelse kring amorteringar och leda till mer informerade beslut.

1. Amorteringsfritt?
Vissa lån marknadsförs som amorteringsfria i början som att detta är något mycket positivt, men detta innebär inte nödvändigtvis att ditt lån kommer att bli billigare. Tvärtom är istället räntan för dessa lån högre vilket gör att det istället ofta blir dyrare. Så ha inte attityden att amortering är något negativt utan satsa istället på att hitta smartast möjliga sätt att amortera på för just din livsstil.

2. Förutsägbarhet
För dig som är välorganiserad och lätt blir stressad kring det här med lån så vill du ha en så tydlig och förutsägbar återbetalningsplan som möjligt. För dig så kan rak amortering på ditt lån vara smartast val. Detta innebär att du helt enkelt betalar exakt samma summa varje månad under hela löptiden, och slipper oroa dig över räntesatser och känslan av att aldrig riktigt veta hur mycket pengar du är skyldig varje månad.

3. Tänk framåt
De flesta personer ökar sin inkomst med tiden, tack vare ålder samt mer erfarenhet och utbildning i bagaget. Därför kan du också tänka strategiskt kring lån och betala mer med tiden, då du räknar med att ha större inkomst. Denna typ av amortering kallas serieamortering och innebär att du betalar en lägre månadskostnad i början som sedan successivt stiger.

4. Låna realistiskt
Oavsett vilken typ av lån du tar och med vilken form av amortering så ska du komma ihåg att du först och främst måste välja rätt typ av lån och en rimlig summa. Det är lätt att ta sig vatten över huvud och satsa stort för att kunna köpa den där båten eller bygga det där huset och låna väl mycket. I sådana fall spelar det ingen större roll vilken amortering du väljer, det kommer ändå svida rejält i plånboken varje månad. Boka ett möte med din bank, eller kontakta en pålitlig kreditgivare online, så kan de hjälpa dig välja ett realistiskt lån och en ideal amortering.